'Θεωρώ την αθανασία ως το μοναδικό σκοπό για τον οποίο αξίζει κάποιος να παλεύει: αθανασία στο Διάστημα. Ο άνθρωπος είναι ένα τεχνούργημα που κατασκευάστηκε με στόχο το ταξίδι στο Διάστημα. Δεν έχει σχεδιαστεί να παραμείνει στην τωρινή του κατάσταση, όπως και ο γυρίνος δεν έχει σχεδιαστεί για να μείνει γυρίνος. Όμως ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση πρόσκαιρης διακοπής της εξέλιξής του.
   Χρόνος είναι αυτό που τελειώνει, ο δε Άνθρωπος βρίσκεται στο Χρόνο.
   Η μετάβαση από το Χρόνο στο Διάστημα είναι εξίσου δραστική με την εξελικτική μετάβαση από το νερό στη ξηρά... Η αθανασία είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψεις και να πολεμήσεις... Ο Γέρος του Βουνού ανακάλυψε πως η αθανασία είναι εφικτή στο Διάστημα, που δεν είναι παρά οι Δυτικές Χώρες της Αιγυπτιακής Βίβλου των Νεκρών.
   Οι Δυτικές Χώρες είναι υπαρκτός τόπος, Υφίσταται, και τον φτιάξαμε εμείς, με το μυαλό και τα χέρια μας. Εμείς πληρώσαμε για αυτόν, με το αίμα μας και με τη ζωή μας. Είναι δικός μας, και θα τον πάρουμε πίσω.'

Ουίλιαμ Μπάροουζ, 'The Final Academy: Statements of a Kind', Ιούλιος 1982


  'Θέλω να φτάσω στις Δυτικές Χώρες - μπροστά σου ακριβώς, στην απέναντι όχθη από το ρυάκι που αφρίζει. Εϊναι ένας παγωμένος οχετός. Είναι γνωστό ως Ντουάντ, το θυμάσαι; Όλη η βρώμα και η φρίκη, ο φόβος, το μίσος, η αρρώστια κι ο θάνατος ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας κυλάει ανάμεσα σε σένα και τις Δυτικές Χώρες. Άσ' το να κυλάει! Ο γάτος μου, ο Φλετς, τεντώνεται πίσω μου στο κρεβάτι [...].
   Πόσο παίρνει σε κάποιον μέχρι να μάθει ότι δεν θέλει, δεν μπορεί να θέλει, αυτό που 'θέλει'; [...]
   Ο γερο-συγγραφέας δεν μπορούσε πια να γράψει άλλο, αφού είχε πλέον φτάσει στο τέρμα των λέξεων, στο τέρμα όσων μπορούν να γίνουν με τις λέξεις. Και μετά; [...]
   Στην Ταγγέρη το Parade Bar έχει κλείσει. Σκιές πέφτουν στο Βουνό.
   "Βιαστείτε, παρακαλώ. Ώρα να κλείνουμε".'

Ουίλιαμ Μπάροουζ, 'The Western Lands'

* * *

από το Ουίλιαμ Μπάροουζ: El hombre invisible του Μπάρι Μάιλς, μτφρ. Γιώργος Γούτας, εκδ. Απόπειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου