'Ο Αλκιβιάδης τις μέρες εκείνες κατευθυνόταν στα Σούσα, για να συναντήσει το βασιλιά των Περσών. Σταμάτησε όμως, για να ξεκουραστεί σ’ ένα χωριό της Περσίας, τη Μέλισσα, έχοντας μαζί του και την εταίρα Τιμάνδρα. Εκεί το βρήκαν οι δύο απεσταλμένοι του Φαρνάβαζου, οι οποίοι υποκίνησαν τους κατοίκους του χωριού εναντίον του.
   Τη νύχτα περικύκλωσαν το σπίτι του, όπου έμενε ο Αλκιβιάδης, χωρίς να τολμήσουν όμως να μπουν μέσα σ’ αυτό, και αφού τοποθέτησαν σωρούς από ξύλα γύρω γύρω, έβαλαν φωτιά· οι φλόγες είχαν ζώσει το σπίτι· τότε αυτός, μόλις είδε τη φωτιά, αρπάζει διάφορα ρούχα, που υπήρχαν στο σπίτι, και τα ρίχνει πάνω στα ξύλα που έβγαζαν φλόγες. Και πατώντας πάνω σ’ αυτά πέρασα μέσ’ από τις φλόγες χωρίς να πάθει τίποτε, κρατώντας στα χέρια του ένα ξίφος· πίσω του ερχόταν η Τιμάνδρα και ένας φίλος του πιστός από την Αρκαδία. Οι δολοφόνοι, μόλις είδαν τον Αλκιβιάδη, από φόβο φεύγουν τρέχοντας· αλλά, όταν απομακρύνθηκαν, έριχναν βέλη και ακόντια από τα οποία ο Αλκιβιάδης έπεσε νεκρός. Τότε οι χυδαίοι δολοφόνοι απέκοψαν το κεφάλι του και το έστειλαν στο Φαρνάβαζο. Τον ακέφαλο νεκρό, αφού τύλιξε και σκέπασε με τα δικά της ρούχα η Τιμάνδρα, έκαψε, και την τέφρα του έθαψε με όσες τιμές είχε τη δυνατότητα λόγω των περιστάσεων.
   Έτσι χάθηκε άδοξα ένας άνδρας με αρκετά ελαττώματα αλλά και με πολλά και σπάνια προτερήματα. Ένας άνδρας που πίκρανε την πατρίδα του, αλλά και που πικράθηκε απ’ αυτήν.
   Ο οποίος, όπως φάνηκε, καταδιώχτηκε δόλια και ανελέητα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά που εκδικήθηκε άδικα την πατρίδα του· που την έπληξε, αλλά και που σε δύσκολες γι’ αυτήν μέρες της πρόσφερε ανυπολόγιστες υπηρεσίες.
   Η Αθήνα σε στιγμές κρίσιμες έχασε ένα Αλκιβιάδη ικανό να τη βγάλει από το αδιέξοδο που την οδήγησαν οι ανίκανοι αντίπαλοί του.'


Μ. Ελ. Βολονάκη, Επιφανείς Προσωπικότητες της Αρχαίας Ελλάδας: Αλκιβιάδης, Αθηναίος Στρατηγός και Πολιτικός, εκδ. Βολονάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου